woensdag 30 mei 2012

'Als EU Oekraïne boycot, dan toch ook Rusland'

Wat is de ware reden achter het besluit van de EU om de boycot van het EK voetbal door veel Europese politici niet over te nemen? Volgens directeur Volodimir Fesenko van het politiek-wetenschappelijk centrum Penta heeft dat minder te maken met Oekraïne dan met Rusland, waar over twee jaar de Olympische Winterspelen zijn. Nee zeggen tegen Oekraïne betekent ook nee zeggen tegen Rusland, en dat is een stap te ver, aldus Fesenko.

"De Europese Unie kan zich zo'n politieke boycot simpelweg niet veroorloven. Als ze nu het EK boycotten vanwege de problemen met de democratie, dan komt onmiddellijk de vraag op of Rusland er dan mee weg kan komen", meent Fesenko. Zeker voor Duitsland is dit niet te verteren, aangezien dit land veel zaken doet met zowel Oekraïne als Rusland, ook politiek gezien ligt het gevoelig. Zodoende moeten politici ieder voor zich maar besluiten of ze al dan niet naar Oekraïne gaan - en dus over twee jaar naar Rusland.

Fesenko vindt het wel getuigen van een dubbele moraal tegenover Oekraïne. "Uit Europa komt kritiek die niet geuit wordt richting Rusland, waar het met de democratie slechter gesteld is dan bij ons." Vooral de Duitse bondskanselier is wat betreft de politieke analist de fout in gegaan met haar veroordeling van Oekraïne en Wit-Rusland, zonder de situatie in Rusland te noemen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: