zaterdag 26 mei 2012

Amerika bezorgd om mensenrechten Oekraïne

De Amerikaanse regering beschouwt de als politiek gemotiveerd aangemerkte veroordelingen van oud-premier Joelia Timosjenko en haar kabinetsleden als het belangrijkste mensenrechtenprobleem van het afgelopen jaar. Dat staat in het jaarlijkse rapport over de mensenrechten in de wereld dat deze week werd gepubliceerd.

Onder president Viktor Janoekovitsj werd ook het recht om vreedzaam te demonstreren ingeperkt, aldus het rapport. Onder politieke druk besloten rechters demonstraties tegen het regeringsbeleid te verbieden. Ook kwam de journalistieke vrijheid in Oekraïne onder druk, hetgeen leidde tot ruzies tussen uitgevers en journalisten maar ook tot zelfcensuur in de media.

In het rapport wordt geconstateerd dat er geregeld sprake was van onterecht politieoptreden, mishandeling en zelfs marteling door agenten en ook stierven er mensen in een poilitiecel. De omstandigheden in de detentiecentra en gevangenissen zijn slecht, en er worden soms onredelijk lange gevangenisstraffen uitgedeeld. Van overheidswege wordt onredelijke druk uitgeoefend op niet-gouvernementele organisaties en bij de overheid is in brede zin sprake van corruptie.

Dan is in Oekraïne ook nog op uitgebreide schaal sprake van mensenhandel, vrouwenmishandel, vreemdelingen- en homohaat. De regering-Janoekovitsj krijgt in het Amerikaanse rapport het verwijt dat het niets heeft ondernomen om politiemensen te straffen die meedoen aan deze praktijken.
Het volledige rapport is hier te lezen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: