maandag 14 mei 2012

Ashton verwacht 'goed nieuws' uit Kiev

De advocaten van oud-premier Joelia Timosjenko hopen dat het Hof van Cassatie dinsdag oordeelt dat de rechtszaak tegen haar over moet. Het gaat dan om het proces waarbij Timosjenko in oktober tot zeven jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens ambtsmisbruik, omdat zij in januari 2009 een voor Oekraïne onvoordelig gascontract met Rusland sloot.

In vrijwel alle gevallen heeft het Hooggerechtshof aan één zitting genoeg om tot een oordeel te komen, maar advocaat Oleksandr Plachotniuk sluit niet uit dat een tweede zitting nodig is vanwege de complexiteit en de politieke gevoeligheid. Als er een nieuw proces moet komen, dan is dat volgens de advocaat ''puur voor de show, om het Westen te plezieren''.

Dinsdag wordt sowieso een belangrijke dag voor Oekraïne. President Viktor Janoekovitsj gaat naar Moskou voor een informele bijeenkomst van de landen van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), de voormalige Sovjet-staten.

Eurocommissaris Catherine Ashton gaat in Kiev op bezoek bij premier Mikola Azarov. "Ik verwacht goed nieuws te horen'', aldus Ashton maandagmiddag in Brussel.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: