zaterdag 19 mei 2012

Eerste homoparade in Kiev, of toch niet?

De eerste homoparade in Oekraïne moet zondag in alle stilte plaats hebben in het centrum van de hoofdstad Kiev. De organisatoren willen niet kwijt waar en wanneer hun optocht begint, uit angst voor geweld. "Wie mee wilde doen, kon dat per e-mail aan ons kenbaar maken", aldus Stanislav, één van de organisatoren.

Het stadsbestuur van Kiev heeft toestemming gegeven voor de homoparade en daar was in de afgelopen week al de nodige kritiek op. Tien parlementsleden schreven een brief waarin ze burgemeester Oleksandr Popov vroegen om de toestemming weer in te trekken. De organisatoren van de homoparade melden dat ze met opzet vlak voor het EK voetbal zijn gaan zitten, omdat de autoriteiten dan niet zouden durven weigeren uit vrees voor een nieuwe rel.

"Homotrots beperkt zich niet tot een parade of tot iets carnavalesk. Wij willen met deze homoparade de aandacht vestigen op de heersende homohaat in de Oekraïense samenleving", zegt voorzitter Taras Karasitsjoek van het organisatiecomité. Meer over de homoparade en activiteiten er omheen is te vinden op deze website.

Inmiddels meldt GAY-K dat de autoriteiten de toestemming voor de homoparade hebben ingetrokken, dat de politie deelnemers niet zal beschermen maar zelfs zal oppakken als ze toch de straat op gaan.
 
Bronnen: Kyiv Post, GAY-K

Geen opmerkingen: