dinsdag 22 mei 2012

Europarlement: EK aangrijpen voor politieke actie

Het Europees Parlement roept alle beleidsmakers die naar het EK voetbal in Oekraïne gaan, op om ter plekke de politieke situatie aan te klagen. Dat staat in een resolutie die het EP deze week goedkeurt. 'Politici die naar het EK gaan, worden opgeroepen om in het openbaar hun bezorgdheid uit te spreken over de politieke toestand in Oekraïne en van de gelegenheid gebruik te maken om in de mate van het mogelijke een bezoek te brengen aan politieke gevangenen', luidt het in de ontwerp-resolutie.

Het EP wil zo de gevangenschap van o.a. oud-premier Joelia Timosjenko aanklagen. Europarlementslid Ivo Belet (CD&V) is mede-indiener van de resolutie: "Het proces tegen Joelia Timosjenko is nog maar eens uitgesteld tot eind juni, na de afloop van het EK voetbal in Oekraïne en Polen. De Oekraïnse regering wil het proces uit de schijnwerpers van de internationale pers houden. Maar ze bereikt zo precies het tegenovergestelde van wat ze beoogt. Het EP roept alle politici op om Euro 2012 te benutten om publiek hun ongenoegen te uiten over de praktijken van de Oekraïnse regering."

In de resolutie wordt verder ook het gebrek aan democratie in Oekraïne aangeklaagd en de schendingen van mensenrechten door de regering onder leiding van President Janoekovitsj.

Bron: Politics.be

Geen opmerkingen: