zondag 20 mei 2012

Homoparade afgelast om gewelddreiging

De eerste homoparade in de Oekraïense hoofdstad Kiev is zondag afgelast, omdat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd door de massale aanwezigheid van anti-homogroeperingen. Op het evenement waren ook prominente Nederlandse vertegenwoordigers afgekomen.

Ondanks dat de politie massaal aanwezig was op de geheimgehouden locatie, waren honderden neonazi’s, rechts-extremisten en religieuzen naar de plek aan de rivier Dnjepr gekomen. De organisatoren vond het daarom niet verantwoord om dit onderdeel van de Kiev Pride door te laten gaan.

De groepen extremisten verspreidden zich vervolgens door de stad. Zeker twee mensen van de organisatie werden later bij een ingelaste persconferentie aangevallen en moesten in het ziekenhuis worden behandeld. Organisator Taras is teleurgesteld, maar 'ons doel was om de dialoog in de maatschappij op gang te krijgen, dat is nu gelukt'.

Yuri de Boer van COC Nederland noemt het een buitengewoon treurige dag 'zeker nu Oekraïne door het EK zo in de belangstelling staat en zo'n 150 homo's en lesbiennes niet eens een kwartiertje zichzelf kunnen zijn'. Het geeft volgens De Boer aan hoe slecht het is gesteld met de homorechten in Oekraïne.

Europarlementariër Marije Cornelissen van GroenLinks vroeg zich na de afgelasting of de Oekraïense politie de veiligheid van EK-gangers over een paar weken wél kan garanderen.

Cornelissen zei ontzettend teleurgesteld te zijn dat de autoriteiten niet hebben laten zien dat ze de mensenrechten hoog kunnen houden. "Als de Oekraïense politie niet in staat is veiligheid aan deelnemers van een gayparade te bieden, dan kun je betwijfelen of ze dat wel kunnen bij het aankomend Europees Kampioenschap. De andere mogelijkheid is dat het een politieke keuze is. Dat is des te ernstiger", aldus Cornelissen.

Wat haar betreft moet Oekraïne nu zo hard mogelijk worden aangepakt met garanties voor de toekomst. Dinsdag vergadert het Europees Parlement over een resolutie over homofobie in onder andere Oekraïne en daar "zullen we wat er vandaag gebeurd is scherp veroordelen", aldus Cornelissen.

Bronnen: Haarlems Dagblad, Algemeen Dagblad

Geen opmerkingen: