vrijdag 18 mei 2012

Janoekovitsj wil Timosjenko niet te hulp schieten

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj is niet van plan een oplossing te vinden voor de situatie waarin oud-premier Joelia Timosjenko zich bevindt voordat alle justitiële onderzoeken en processen tegen haar zijn afgewikkeld. Marietta de Pourbaix-Lundin concludeerde dat na afloop van een onderhoud met Janoekovitsj. Zij houdt namens de parlementaire vergadering van de Raad van Europa de mensenrechtensituatie in Oekraïne in de gaten.

"De president wil zich niet met de rechterlijke macht bemoeien, ongeacht op welk niveau die de kwestie-Timosjenko behandelt", aldus De Pourbaix. "Laten we hopen dat er snel een einde komt aan de rechtszaken tegen Timosjenko."

Intussen schiet het niet op met die rechtszaken. Een commissie van het ministerie van Volksgezondheid verklaarde donderdag dat het ''niet gewenst'' is dat Timosjenko komende maandag wordt gehoord in de rechtszaak wegens verduistering en belastingontduiking, een beschuldiging die haar ten laste wordt gelegd als eigenaar van het energiebedrijf UESU in de jaren '90. Eerder deze week werd het oordeel van het Hof van Cassatie over het vonnis van zeven jaar cel wegens ambtsmisbruik in de gascontract-kwestie uitgesteld tot eind juni.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: