donderdag 24 mei 2012

Parlement scherpt rookverbod nog verder aan

Alleen al een asbak op tafel kan de eigenaar van een Oekraïens restaurant of café al op een boete van 990 euro komen te staan als de anti-rookwet van kracht wordt die het parlement donderdag heeft aangenomen. Het rookverbod geldt in alle sportgebouwen, in cafés en restaurants, maar ook bij haltes van bus, tram of trein, in het openbaar vervoer zelf, en in openbare gebouwen.

Er was al een rookverbod van kracht sinds 2010 toen het roken in de ban werd gedaan in de lift, ziekenhuizen, scholen en zelfs tunnels. Tot dusverre mocht in de horeca nog wel gerookt worden, zij het in een apart rokersgedeelte. Dat is dus binnenkort ook verleden tijd als president Viktor Janoekovitsj de nieuwe wet ratificeert. Wel kan in speciale ruimtes in bedrijven, stations en luchthavens straks nog een sigaret worden opgestoken. Eén op de vijf Oekraïners rookt.

Imperial Tobacco, één van de belangrijkste sigarettenfabrikanten in het land, deed onlangs een dringend beroep op het parlement om de strengere anti-rookregels af te wijzen. Niet alleen uit het oogpunt van de fabrikant die fors omzetverlies verwacht, maar ook omdat de overheid bijna 2,5 miljard euro aan belastinginkomsten misloopt als er minder rookwaar wordt verkocht.

Een curieus argument van Imperial Tobacco tegen verscherping van het rookverbod: de Oekraïense ziekenhuizen 20 procent aan inkomsten kwijt raken omdat ze minder rokers met gezondheidsklachten binnen krijgen. Imperial Tobacco heeft 1.000 werknemers, waarvan er mogelijk 160 hun baan kwijtraken volgens het bedrijf dat onder meer de merken Davidoff, Prima, West en Style op de markt brengt.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: