woensdag 16 mei 2012

Partij van de Regio's weer grootste in peiling

Vijf partijen zouden in het parlement komen als er nu verkiezingen zouden zijn. Uit een opiniepeiling van het bureau Resarch & Branding blijkt dat de regerende Partij van de Regio's van president Viktor Janoekovitsj nog altijd de meest aanhang heeft met 18 procent. Daarna komt de Moederlandpartij van Joelia Timosjenko met 12 procent.

De partij Oedar van Vitali Klitsjko blijft aanhang winnen en komt uit op 9 procent, gevolgd door de Beweging voor Verandering van Arseni Jatsenjoek met 8 procent. De Communistische Partij komt uit op 5 procent en de nationalistische partij Svoboda 3 procent. De overige partijen zijn samen goed voor 8 procent. Van alle ondervraagden wil 20 procent niet gaan stemmen en 17 procent heeft nog geen keus gemaakt.

In parlementszetels komt het neer op 80 voor de Partij van de Regio's, tussen de 50 en 53 zetels voor de Moederlandpartij, 30 voor zowel Oedar als de Beweging voor Verandering en 24 voor de Communistische Partij.

Directeur Jevgen Kopatko geeft in een toelichting op de peiling aan dat de uiteindelijke uitkomst van de parlementsverkiezingen van eind oktober nog volstrekt onzeker is. Zowel de Partij voor de Regio's als de oppositie proberen allianties aan te gaan om straks sterker te staan, maar onderlinge conflicten kunnen volgens hem in de komende maanden reeds bereikte resultaten weer teniet doen. Zo staan veel Oekraïners onverschillig tegenover het plan van de Moederlandpartij en de Beweging voor Verandering om samen de verkiezingen in te gaan.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: