dinsdag 15 mei 2012

Veel strengere straffen alcoholverkoop jeugd

In de strijd tegen de verkoop van alcohol aan minderjarigen worden de boetes vertienvoudigd, tot maximaal 6.778 euro per overtreding. Het alcoholgebruik onder jongeren is groot en bijna op elke straathoek kunnen ze drank kopen. "Op elke acht kinderen hebben we een verkooppunt", aldus Joeri Pavlenko die door president Viktor Janoekovitsj is aangesteld als kinderombudsman.

Bij de kiosken kunnen ze 's avonds en zelfs in de nachtelijke uren terecht. De jongeren hebben een voorkeur voor drankjes met een laag alcoholgehalte, waarvan de producenten afgelopen jaar liefst 6 miljoen liter meer op de markt brachten. "Om van te schrikken", aldus Pavlenko, die constateert dat bier en laag alcoholische dranken een probleem zijn geworden in Oekraïne.

Hoog tijd voor actie, meent Pavlenko. Nu is het nog gebruikelijk dat controles op de drankverkoop tien dagen vantevoren worden aangekondigd, maar hij wil daar vanaf. Wie drank aan minderjarigen verkoopt, moet er op rekenen dat de verkoopvergunning voor wel drie jaar kan worden ingetrokken. Pavlenko vindt ook dat met de fabrikanten van alcoholische dranken afspraken gemaakt moeten worden, zodat zij zich terughoudend gaan opstellen met bijvoorbeeld op jongeren gerichte reclame voor hun producten.

Bron: ForUm

Geen opmerkingen: