vrijdag 15 juni 2012

Bar weinig vertrouwen in eerlijke verkiezingen

Er is onder de Oekraiense bevolking bar weinig vertrouwen in eerlijke verkiezingen. Slechts 3 procent verwacht dat het er in oktober eerlijk aan toe gaat bij de parlementsverkiezingen. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het Razoemkov Centrum. Dat kan volgens bijna de helft van de ondervraagden (46 procent) alleen als de verantwoordelijken voor verkiezingsfraude daarvoor worden gestraft.

Er komen dit najaar liefst 70.000 buitenlandse waarnemers naar Oekraine om toe te zien op een eerlijk verloop van de verkiezingen. Bijna een op de drie ondervraagden (30 procent) verwacht dat dit enig effect sorteert.

Volgens hetzelfde onderzoek halen zes partijen de kiestdrempel van 5 procent, als er nu verkiezingen zouden zijn. De Partij van de Regio's van president Viktor Janoekovitsj zou dan 27,6 procent van de stemmen krijgen, tegen 25,6 procent voor de Moederlandpartij van Joelia Timosjenko. Vitali Klitsjko is met zijn partij Oedar in deze peiling goed voor 9,7 procent, de Communistische Partij voor 7,1 procent. Voorwaarts Oekraine! komt uit op 4,6 procent, de nationalisten van Svoboda op 3,1 procent en Gromadjanska Pozitsia op 2,6 procent.

Van alle ondervraagden wist 15 procent nog niet te zeggen naar welke partij de voorkeur uitgaat.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: