maandag 18 juni 2012

Donetsk krijgt de schuld van nederlaag Oekraine

De nederlaag van het Oekraiense elftal vrijdagavond tegen Frankrijk heeft volgens sommige teleurgestelde voetbalfans alles te maken met Donetsk, de plaats waar gespeeld werd. Nota bene vice-voorzitter van het parlement Mikola Tomenko gooide olie op het vuur. "Zou de wedstrijd in Lviv, Kiev of Charkiv gespeeld zijn, dan had het team veel meer aanmoedigingen gehad van het publiek. Daar waarderen ze ons nationale elftal honderdmaal meer dan in Donetsk'', aldus Tomenko op z'n Facebookpagina. Hij zit overigens voor Timosjenko's Moederlandpartij in het parlement.

Tomenko was niet de enige met kritiek op Donetsk, de stad met een overwegend Russisch sprekende bevolking en een sterke hang naar het Sovjet-verleden. "Zelfs de natuur heeft niets op met voetbal in Donetsk'', vindt Marina Soroka, een woordvoerster van Timosjenko.

Soroka verwijst daarmee naar de hevige onweersbui die er voor zorgde dat de wedstrijd voor een uur onderbroken moest worden.'' Zij bekritiseerde ook coach Blochin: "Waarom zong hij het Oekraiense volkslied niet mee? Omdat hij de tekst niet kent? Dan had hij op z'n mond kunnen openen en doen alsof!"

Deze opmerkingen op Facebook lokten felle reacties uit. Zoals van de politiek analist Alexandr Kornilov uit Donetsk die Tomenko's woorden ''ongehoord'' noemde. "Wat bedoelt hij eigenlijk als hij het over een uitwedstrijd voor het nationale team heeft?''

Journalisten gooiden nog wat olie op het vuur. Zoals Tetjana Danilenko van tv-zender Kanal 5 die Donetsk neerzette als het tranendal van het Oekraiense voetbal, waar geweld en overmatig drankgebruik het beeld in en rond de stadions bepalen. Na 120 boze reacties legde Danilenko uit dat ze het alleen maar over de voetbalsupporters in Donetsk had en niet over de bevolking in het algemeen.

Een van de boze reacties was afkomstig van journalist Alexandr Chalenko, geboren in Donetsk en nu wonend in Kiev. "Ze zette de inwoners van Donetsk neer als zware drinkers, idioten die in een dronken bui vrouwen bezwangeren en die het in elkaar slaan van anderen als hun grootste vermaak zien. Daarmee heeft ze de hele stad beledigd.'''

Het Oekraiense elftal speelt dinsdagavond overigens opnieuw in Donetsk, dan tegen Engeland. Het team maakt nog kans om zich voor de kwartfinales te plaatsen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: