woensdag 13 juni 2012

'Eén op vier jongeren experimenteert met drugs'

Veel Oekraïense tieners roken, drinken of gebruiken drugs of hebben dit op z'n minst uitgeprobeerd. Een kwart van de jongeren tussen 15 en 17 jaar heeft weleens met drugs geëxperimenteerd, zo blijkt uit onderzoek van Unicef. Van deze leeftijdsgroep heeft 64 procent weleens gerookt en 87 procent heeft ervaringen met alcohol. Jongens blijken vaker te roken dan meisjes.

Eén op de vijf tieners rook elke dag, terwijl 16 procent van de jongens en 7 procent van de meisjes dagelijks zelfs meer dan zes sigaretten opsteekt. In de afgelopen acht jaar nam het aantal erg jonge rokers erg af. In 2003 rookte één op de zes jongens al op 13-jarige leeftijd z'n eerste sigaret op, nu is dat één op de elf.

Dat is niet het geval met het alcoholgebruik onder de Oekraïense jongeren. Ze beginnen vaak al op 13-jarige leeftijd te drinken. Eén op de twaalf kinderen van 13 jaar of zelfs jongeren is al wel eens dronken geweest en 40 procent van de tieners tussen 15 en 17 jaar was volgens het onderzoek in de afgelopen twaalf maanden weleens onder invloed van alcohol.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: