woensdag 27 juni 2012

'Europees Handvest geldt niet voor het Russisch'

De bewering dat een beroep gedaan kan worden op het Europees Handvest inzake de rechten van regionale minderheden is volgens de oppositie uit de lucht gegrepen. De Partij van de Regio's is voorstander van het Russisch als tweede officiële taal van Oekraïne.

Met een beroep op het Europees Handvest is een wetsvoorstel ingediend om de taal van minderheden een officiële status te geven als tenminste 10 procent van de bevolking in een regio die taal in de dagelijkse omgang spreekt. Volgens de oppositie, fel tegenstander van dit voorstel, is het onzin om naar het Europees Handvest te verwijzen. Het gaat daarin om talen die op het punt staan om uit te sterven en die daarom een beschermde status moeten krijgen.

Dat is met het Russisch zeker niet het geval, maar wel met met de talen van sommige etnische minderheden. Dan kan het bijvoorbeeld gaan om het Krimtartaars of de taal die Roma onderling spreken.

De Moederlandpartij heeft een alternatief wetsvoorstel ingediend, waarin de Partij van de Regio's de pas wordt afgesneden. De regeringspartij wil namelijk een beroep doen op het Europees Handvest om een Grondwetswijziging er door te krijgen waarmee het Russisch feitelijk de tweede officiële taal van het land wordt.

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: