donderdag 28 juni 2012

Gazprom wil geen lagere gasprijs Oekraïne

Rusland houdt vast aan de huidige gasprijs voor Oekraïne, zo heeft algemeen directeur Alexei Miller van Gazprom laten weten. Na talloze vruchteloze pogingen om de gasprijs omlaag te krijgen, tracht Oekraïne nu het gasverbruik omlaag te brengen. Ook daar is de Russische gasgigant tegen, aldus Miller.

"We houden Oekraïne aan het contract uit 2009 en dat gaat uit van 52 miljard kubieke meter gas op jaarbasis", zei Miller na afloop van een ontmoeting van een Russische delegatie onder leiding van premier Dmitri Medvedev met de Oekraïense regering in Kiev. Oekraïne wil dit jaar maar 27 miljard kubieke meter gas afnemen, omdat het de oorspronkelijk afgesproken hoeveelheid gas niet kan betalen. Dat komt vooral doordat de consumentenprijs voor gas voor de helft door de overheid voor haar rekening wordt genomen.

De ontmoeting in de Oekraïense hoofdstad ging niet direct over de gasprijs, maar was een voorbereiding op een ontmoeting tussen de presidenten Vladimir Poetin en Viktor Janoekovitsj. Tijdens deze ontmoeting moeten zaken gedaan worden op het gebied van luchtvaart, scheepsbouw, machinebouw, samenwerking op energiegebied en landbouw in de komende twee jaar.

Premier Mikola Azarov was positief: "Er is in Rusland een nieuw team aangetreden dat een flinke impuls kan geven aan de samenwerking tussen beide landen."

Bronnen: Kyiv Post, Interfax-Oekraïne

Geen opmerkingen: