maandag 18 juni 2012

'Geen verkiezingen voor Timosjenko en Loetsenko'

Er is geen schijn van kans dat oud-premier Joelia Timosjenko en haar minister van Binnenlandse Zaken Joeri Loetsenko mee kunnen doen aan de parlementsverkiezingen van eind oktober. Dat zegt plaatsvervangend procureur-generaal Renat Koezmin in een interview dat de krant Kommersant Ukraine maandag publiceerde. "Wie veroordeeld is en z'n straf in de gevangenis uitzit, kan niet aan verkiezingen meedoen. Dat is in vrijwel elk democratisch land zo", aldus Koezmin.

De een na hoogste man van het Openbaar Ministerie veroordeelt het gedrag van Timosjenko's aanhangers die er alleen maar op uit zijn om het beeld dat het buitenland heeft van Oekraine in negatieve zin te beinvloeden. ''Het boycotten, al die onzin in de media. Dat is de strategie van Timosjenko en haar verdediging. Maar zij is een misdadiger, daarover bestaat geen twijfel.''

Timosjenko zit een gevangenisstraf uit van zeven jaar vanwege het ongeoorloofd, zonder kabinetsbesluit, ondertekenen van het gascontract met Rusland in 2009 dat erg ongunstig voor Oekraine heeft uitgepakt. Loetsenko kreeg een gevangenisstraf van vier jaar wegens misbruik van overheidsgeld, waarvan hij nog twee jaar en tien maanden moet uitzitten.

Koezmin gaf ook aan dat het Openbaar Ministerie vastbesloten is Timosjenko te berechten op verdenking van betrokkenheid bij de moord op een politicus en zakenman die zestien jaar geleden plaats had.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: