vrijdag 29 juni 2012

Kravsjoek: 'Russische taal maakt geen kans'

Voormalig president Leonid Kravsjoek gaat er vanuit dat het Russisch niet de tweede officiele taal van Oekraine worddt. "Het is een doodlopende weg", omschrijft hij de pogingen van de regerende Partij van de Regio's om dit toch te bewerkstelligen. Er zijn minstens 300 stemmen voor nodig in het parlement en Kravsjoek vraagt zich af of de Partij van de Regio's die na de verkiezingen nog wel bij elkaar kunnen krijgen om het wetsvoorstel in de tweede stemming er door te krijgen.

Feitelijk is het helemaal niet nodig om het Russisch een officiele status te geven. In de meeste regio's domineert het Russisch toch al, beweert Oekraine's eerste president. In de Grondwet mag dan staan dat alleen het Oekraiens de officiele taal van Oekraine is, maar in de visie van Kravsjoek is het Russisch een internationale taal waarin veel mensen met elkaar kunnen communiceren.

Om die reden alleen al is het vreemd dat de Partij van de Regio's het Russisch weg zet als een regionale taal, betoogt Kravsjoek. "Misschien hebben de indieners van het wetsvoorstel het niet helemaal goed begrepen." Het wetsvoorstel gaat er van uit dat een regionale taal een officiele status krijgt als tenminste 10 procent van de bevolking van een bepaalde regio die taal dagelijks spreekt. De oppositie is hier faliekant op tegen. De Partij van de Regio's wordt er van beschuldigd de 'taalkwestie' op de agenda te hebben gezet om er (Russisch-sprekende) kiezers mee te winnen bij de parlementsverkiezingen van oktober.

Bron: ForUm

Geen opmerkingen: