zondag 10 juni 2012

'Omkoping kiezers met voedsel al wijdverbreid'

Vice-voorzitter Andrei Mahera van de Centrale Kiescommissie vindt dat omkoping van kiezers nu al bestraft moet worden, ook al begint de verkiezingscampagne officieel pas over anderhalve maand. Mahera constateert dat kandidaat-parlementsleden al op grote schaal voedsel uitdelen aan behoeftige Oekraïners met als doel stemmen te winnen.

Hij wil dat de kandidaat-parlementsleden die zich hieraan bezondigen nog voordat de campagnetijd begint in de gevangenis zitten. "Ik vind dat de politie hier onderzoek naar moet doen. Blijken de beschuldigingen waar, dan moet zo iemand van de officiële kandidatenlijst worden geschrapt'', aldus Mahera. Hij verwacht ook dat het buitenland de Oekraïense autoriteiten hier op aanspreekt.

De organisatie Spilna Sprava beschuldigde volgens de Kyiv Post afgelopen week minister Sergei Tigipko van Sociale Zaken de regionale besturen in het land heeft opgedragen om tijdelijk 12.000 extra maatschappelijk werkers in dienst te nemen met geen ander doel dan een de regeringspartijen in het najaar aan een verkiezingsoverwinning te helpen.

De regerende Partij van de Regio's, overigens niet Tigipko's partij, zou volgens Spilna Sprava de kosten op zich nemen van de maatschappelijk werkers die van huis tot huis moeten om mensen te helpen die in behoeftige omstandigheden verkeren. Met het aanstellen van 12.000 extra maatschappelijk werkers zou 39 miljoen euro gemoeid zijn. Deze mensen komen overigens niet in overheidsdienst, maar moeten door de regionale besturen worden aangenomen.

Bronnen: Western Information Center, Kyiv Post

Geen opmerkingen: