zaterdag 30 juni 2012

Premier: 'Taalkwestie uitgelokt door oppositie'

Premier Mikola Azarov vindt dat alle opwinding rond de officiële status van de Russische taal door de oppositie is uitgelokt. "Het is een reactie op het stelselmatig uitsluiten van het Russisch, eigenlijk op alle fronten, in de afgelopen vijf jaar. Als onze voorgangers niet deze politiek hadden gevoerd, dan hadden we er nu niet zo'n toestand van'', aldus Azarov in een interview dat werd uitgezonden door de Russische televisie.

De premier wees er op dat 'onder de regering van Joelia Timosjenko' kinderen en hun onderwijzers werd verboden om in hun pauzes Russisch met elkaar te spreken. Dit verbod is inmiddels opgeheven. Ook noemde Azarov als voorbeeld het bezoek van de voormalige algemeen directeur van het Oekraïense energiebedrijf Naftogaz die bij een bezoek aan Moskou eiste dat er een tolk aanwezig was om van het Russisch naar het Oekraïens te vertalen.

De taalkwestie heeft "een absurde situatie" gecreëerd, aldus Azarov, aangezien de helft van de Oekraïense bevolking dagelijks Russisch spreekt. De beroemde Oekraïense dichter Taras Sevsjenko sprak volgens de premier thuis Russisch en hij schreef z'n gedichten en proza eveneens in het Russisch.

"En als we toch deel willen uitmaken van Europa, laten we dan meteen maar het beste van Europa overnemen", zei hij, verwijzend naar Zwitserland dat liefst vier officiële talen kent. "Laten we het Russisch een officiële status geven, zo gauw de situatie in het land dat toestaat."

Bron: ForUm

Geen opmerkingen: