vrijdag 8 juni 2012

Schippers wil graag naar EK in Oekraine, maar...

„Natuurlijk” wil minister Edith Schippers (Sport) graag naar het EK voetbal om „te juichen voor onze jongens.” De bewindsvrouw hoopt dat ze er heen kan, „maar er zijn ook andere afwegingen te maken” in verband met de mensenrechten. En die afwegingen zal het kabinet nu gaan bespreken, zei ze vrijdag voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad.

Als Schippers het groene licht krijgt om te gaan, zal ze daar „uiteraard” de mensenrechtensituatie in Oekraïne aansnijden, zei ze. Ze weet nog niet in wat voor vorm dat kan worden gegoten, maar het zou op verschillende manieren kunnen gebeuren. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal had eerder gesteld dat de mensenrechtensituatie in Oekraïne zichtbaar moet zijn verbeterd, wil Nederland een politieke afvaardiging naar de wedstrijden sturen. Aanleiding was vooral de slechte behandeling van de oud-premier Julia Timosjenko, die een gevangenisstraf uitzit.

Schippers wilde niets zeggen over een mogelijk wegblijven van premier Mark Rutte en prins Willem-Alexander, zoals diverse media al meldden. Ook andere ministers gingen er niet op in.

Bron: ANP

Geen opmerkingen: