vrijdag 8 juni 2012

Schippers zaterdag bij Oranje tegen Denemarken

Demissionair minister van Sport Edith Schippers (VVD) woont zaterdag in Oekraïne de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Denemarken bij. Dat zei ze na afloop van de ministerraad. Ze is het enige lid van de regering dat zaterdag afreist naar Oekraïne.

Lang was onduidelijk of Nederlandse bewindslieden het Europees Kampioenschap zouden boycotten. Dit vanwege de slechte behandeling van de Oekraïense oud-premier Joelia Timosjenko, die een gevangenisstraf uitzit vanwege machtsmisbruik. Schippers zei vrijdag dat ze toch gaat omdat Timosjenko's situatie is verbeterd. Zo heeft Timosjenko een arts die ze dagelijks ziet en mag ze contact hebben met haar advocaat.

Schippers gaat in Oekraïne de mensenrechtensituatie zeker aankaarten, zei ze. Zo zal ze, samen met haar Deense ambtsgenoot, gaan praten met mensenrechtenorganisaties. Politieke contacten zal ze zo veel mogelijk vermijden.

De minister laat vrijdag in een Kamerbrief weten dat ze door de PvdA gestelde vragen over homorechten in Oekraïne nog niet kan beantwoorden. Daarvoor is afstemming met andere departementen nodig en dat kost extra tijd, schrijft ze.

De drie poulewedstrijden van het Nederlands elftal worden gespeeld in het Oekraïense Charkiv. Mocht Oranje de poulefase overleven dan worden de kwartfinale en de halve finale in Polen gespeeld. De finale is in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Mocht Oranje die halen, dan is premier Mark Rutte (VVD) erbij, mits de omstandigheden van Timosjenko niet verslechterd zijn. De overige twee wedstrijden in Oekraïne worden niet bezocht door iemand van de regering.

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) kon niet zeggen of prins Willem-Alexander naar de finale gaat. Hij vindt niet dat Nederland een gemengd signaal afgeeft door Schippers wel naar de eerste wedstrijd te laten gaan, en Rutte niet.

Bron: Nieuws.nl

Geen opmerkingen: