vrijdag 13 juli 2012

Advocaat: 'Ze willen Timosjenko snel uit ziekenhuis'

Er worden in alle stilte voorbereidingen getroffen om oud-premier Joelia Timosjenko vanuit het ziekenhuis waar ze nu verblijft terug te brengen naar de Kavsjanivska-gevangenis in Charkiv. Haar advocaat Sergei Vlasenko heeft dit vrijdag gezegd. Hij ziet maar één motief: of ze nu genezen is van haar rugklachten of niet, Timosjenko moet zo snel mogelijk voor de rechter verschijnen.

Timosjenko wordt verdacht van belastingfraude als (mede)eigenaar van het energiebedrijf UESU in de jaren '90. Advocaat Vlasenko vermoedt dat de autoriteiten haar in ieder geval voor een tweede keer veroordeeld willen hebben tot een langdurige gevangenisstraf voordat het Europese Hof voor de Rechten van de Mens zich over haar eerdere veroordeling uitspreekt. In oktober kreeg Timosjenko zeven jaar gevangenisstraf opgelegd wegens machtsmisbruik, het zonder voldoende volmacht tekenen van het Russische gascontract in 2009.

Vrijdag maakte het ziekenhuis bekend dat röntgenfoto's hebben uitgewezen dat het de goede kant op gaat met Timosjenko's rugklachten, maar ook werd meegedeeld dat er bewijzen zijn dat zij de haar voorgeschreven medicijnen niet inneemt. De oppositieleider zou zo onder het UESU-proces uit willen komen. Haar advocaat ontkent dit en zegt ook dat de Duitse artsen die haar behandelen onder druk worden gezet om weg te blijven uit het ziekenhuis.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: