zaterdag 14 juli 2012

Agrarische sector zwaar in problemen

De droge zomer brengt menige Oekraïense boer in problemen. Door de strenge winter viel de oogst van wintergroenten tegen, terwijl de pachtgelden sinds vorig jaar verdubbeld zijn. Daar komt dus nog een slechte zomer bij voor de boeren. "De situatie is ronduit slecht te noemen in zes zuidelijke districten. Hun graanoogst dreigt maar 1,6 ton per hectare te zijn in plaats van de gebruikelijke 2,2 ton", aldus directeur Henadi Novikov van de Agrarische Unie.

In de rest van Oekraïne is sprake van een gemiddelde graanopbrengst, zodat de situatie niet hopeloos is. "Toch kan dit alles leiden tot hogere prijzen voor de consument, terwijl menige boer in financiële problemen komt", meent Novikov. De Federatie van Agrarische Ondernemers gaat er van uit dat het 182 tot 202 euro kost om een ton graan te verbouwen, terwijl de opbrengst afhankelijk van de kwaliteit tussen de 151 en 172 euro ligt.

Zijn sombere inschatting wordt gedeeld door Aleks Lisita van de Federatie van Agrarische Ondernemers. Hij schat het verlies op ruim 1 miljard euro. De grote agrarische bedrijven lijden daar onder, maar de kleine en middelgrote bedrijven vangen de grootste klap op, zegt hij.

Inmiddels hebben de boeren de regering om hulp gevraagd. Afgelopen week sprak premier Mikola Azarov met hun vertegenwoordigers die voor verlaging van de pachtprijzen pleitten, aangezien die in een jaar tijd vrijwel verdubbeld zijn. Azarov zei dit 'mee te nemen'.

De tegenvallende oogst pakt naar verwachting aanzienlijk lager uit dan de 57 miljoen ton. De regering gaat nog uit van 45 miljoen ton, maar landbouwdeskundigen zitten op 40 tot 42 miljoen ton. Oekraïne is niet het enige land met een naar verwachting tegenvallende oogst. In de Verenigde Staten is sprake van grote droogte, met als gevolg dat er weinig mais en sojabonen worden geoogst. In Rusland en Kazachstan is de situatie niet anders. In het midden en westen van Oekraïne kan de situatie nog verslechteren. Het Metereologisch Instituut verwacht dat de droogte daar eind deze maand, begin volgende maand toeneemt door aanhoudend warm weer.

Landbouwdeskundige Aleskandr Gavrilioek van KPMG zegt dat Oekraïne kan profiteren van de moeilijke situatie op de internationale graanmarkt, waardoor het wellicht lukt om van de voorraden van afgelopen zomer af te komen. "Maar in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van oktober zal de regering er alles aan doen om de voedselprijzen niet te laten stijgen. Dat kan een exportstop tot gevolg hebben", aldus Gavrilioek.
Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: