dinsdag 17 juli 2012

'Federale staat is het beste voor Oekraïne'

De Oekraïners zijn zo verdeeld dat opsplitsing van het land dreigt. Daarom is een federale staat de beste oplossing, aldus Viktor Medvedsjoek afgelopen vrijdag tijdens een forumdiscussie over de toekomst van Oekraïne. De krant Kommersant-Ukrajinska meldt het en plaatst meteen de nodige kanttekeningen.

Medvedsjoek was tijdens het presidentschap van de pro-Russische Leonid Koetsjma de directeur van diens administratie. Bovendien is de oligarch en oud-politicus met opnieuw politieke aspiraties bevriend met de Russische premier Vladimir Poetin die peetvader is van Medvedsjoek's dochter Daria.

Kommersant constateert dat het voorstel voor een Oekraïense federatie door de oppositie alleen maar gezien kan worden als een poging om het oosten en zuiden van Oekraïne onder de Russische invloed te krijgen. Het westen en midden van het land richt zich immers meer op Europa. Medvedsjoek gaf tijdens de discussie wel aan dat de tijd er nog niet rijp voor is. "Maar die tijd komt wel en dan kan een Oekraïense federatie weleens een welkome oplossing blijken."

Bron: Kommersant-Ukrajinska, Western Information Center

Geen opmerkingen: