donderdag 26 juli 2012

Femen verstoort aankomst Russische patriarch

Een activiste van Femen probeerde donderdagmorgen de aankomst van de Russische patriarch Kirill op de luchthaven Borispil te verstoren. Op haar rug stond in grote letters 'Dood Kirill' geschreven. Ze beet de kerkvader een zin toe uit een religieus ritueel dat bedoeld is om demonen te verdrijven. De frase komt vrij vertaald neer op 'Kirill, loop naar de hel', terwijl ze zich van haar bovenkleding wilde ontdoen volgens goed Femen-gebruik. Die kans kreeg ze niet, bewakers grepen meteen in. De activiste is inmiddels veroordeeld tot een celstraf van vijftien dagen.

Het bezoek van Kirill, de leider van het patriarchaat Moskou van de Russisch Orthodoxe Kerk is omstreden. Dit patriarchaat wordt er van beschuldigd het patriarchaat-Kiev over te willen nemen. Ook wordt de kerk door de actiegroep Femen beschuldigd van vrouwonvriendelijk gedrag.

Kirill is in Kiev om te herdenken dat twintig jaar geleden de kerkdiensten in de Vladimirkathedraal werden hervat, en de verjaardag van de kerstening van de Kiev Rus. De belangrijkste orthodoxe kerk van de Oekraïense hoofdstad valt nog altijd onder het patriarchaat Moskou.

Bron: ForUm

Geen opmerkingen: