maandag 30 juli 2012

Herziening taalwet van tafel geveegd

Een parlementsmeerderheid heeft maandagmorgen geweigerd om de omstreden Russische taalwet te herzien. De oppositie diende vier voorstellen in om de wet in te trekken. Er waren slechts tussen de 37 en 46 voorstemmers. Het door voorzitter Volodimir Litvin begin juli ingediende ontslag werd voor de tweede keer geweigerd door het parlement. Litvin is tegen de taalwet en hij heeft tot dusverre geweigerd die te tekenen. Dat is nodig, anders kan de wet niet naar president Viktor Janoekovitsj ter goedkeuring.

Parlementsleden van de regerende Partij van de Regio's deden er alles aan om de ingelaste zitting door te laten gaan. Voorafgaand aan de vergadering bezetten ze de belangrijkste plekken in het gebouw om te voorkomen dat de oppositie dit zou doen om de bijeenkomst te verhinderen.

Buiten is het ook onrustig. Aanhangers van de Moederlandpartij en de nationalistische partij Svoboda vormen een levende ketting vanaf het Europaplein door de Hroesjevskohostraat en de Sjovkovisjnastraat naar het parlementsgebouw. De demonstranten staan op de trottoirs en hinderen het verkeer niet, zodat er geen aanleiding voor de politie is om in te grijpen. In de tuin van het parlementsgebouw staat het vol agenten en leden van de oproerpolitie Berkoet.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: