zondag 15 juli 2012

Hongaarse minderheid is blij met taalwet

De Hongaarse minderheid in Transkarpatië is juist blij met de taalwet die bij veel Oekraïners juist kwaad bloed heeft gezet. Volgens Elemir Kevsegi, vice-voorzitter van de Democratische Partij van Hongaren in Oekraïne is de nieuwe wet ''een belangrijke historische gebeurtenis'' die de rechten van minderheden erkent.

Daaronder ook de Hongaarse minderheid in de West-Oekraïense provincie. De omstreden wet gaat er namelijk van uit dat de taal die een minderheid van tenminste 10 procent dagelijks spreekt een officiële status krijgt. Als gevolg daarvan krijgt het Russisch een officiële status in grote delen van Oekraïne, waardoor het feitelijk de tweede nationale taal van het land wordt. Tegenstanders vrezen een opsplitsing van Oekraïne door de wet die onlangs door het parlement is aangenomen.

De taalwet wordt algemeen gezien als een manier voor de regeringscoalitie om stemmen voor zich te winnen van de Russisch sprekende Oekraïners, maar voor een minderheid als de Hongaren is het een buitenkans. Vandaar dus ook Kevsegi's positieve oordeel. "Het bevestigt de Europese koers van ons land, waarbij iedere inwoner het recht krijgt om zijn of haar eigen taal te spreken. Volgens mij gaat het ook niet ten koste van het Oekraïens."

Bron: Ukraine Business Online

Geen opmerkingen: