dinsdag 10 juli 2012

Joestsjenko waagt poging met fusiepartij

De Oekraïense oud-president Viktor Joesjtsjenko gaat met een nieuwe fusiepartij meedoen aan de parlementsverkiezingen in oktober. Zijn doel is niet om opnieuw president te worden, maar om rechtse oppositie te voeren. Dat zei hij in een interview dat de Oekraïense krant Kommersant maandag publiceerde.

Volgens Joesjtsjenko heeft zowel de huidige president Viktor Janoekovitsj als de oppositie niets gepresteerd. Joesjtsjenko vindt dat hijzelf er juist voor heeft gezorgd dat de staatskas werd gevuld en dat pensioenen omhooggingen. ''En daar ben ik trots op.''

Joesjtsjenko's partij Ons Oekraïne heeft de krachten gebundeld met andere politieke partijen en bewegingen. Samen zullen ze als één partij onder een nieuwe naam meedoen. Joesjtsjenko hoopt op minstens 7 procent van de stemmen, maar in recente peilingen schommelde zijn partij rond de 1 procent. Joesjtsjenko zelf komt qua populariteit daar niet bovenuit.

Zijn presidentschap ging ten onder aan geruzie met zijn premier, Joelia Timosjenko. Ons Oekraïne was aanvankelijk niet eens van plan hem op de kieslijst te zetten. De poging om met een fusiepartij alsnog vaste grond onder de voeten te krijgen, mag dan ook gezien worden als een vlucht naar voren.

Joesjtsjenko verwacht dat de verkiezingen eerlijker verlopen dan in 2004. Protesten tegen fraude mondden toen uit in de Oranjerevolutie, waarna hij president werd. Volgens hem is Oekraïne nu iets democratischer, is er meer controle en ''beseft de regering dat Europa met een vergrootglas meekijkt''.

Bronnen: ANP, Western Information Center

Geen opmerkingen: