donderdag 12 juli 2012

Omstreden burgemeester Kiev stapt op

Burgemeester Leonid Chernovetski van Kiev stapt eindelijk op. Hij diende donderdag zijn ontslag in en dat werd door de gemeenteraad geaccepteerd. Gemeentesecretaris Halina Hereha neemt tijdelijk zijn plaats in. Zij moet de verkiezing van de nieuwe burgemeester voorbereiden.

Het parlement moet nog toestemming geven voor vervroegde verkiezingen waarbij Vitali Klitsjko zich hoogstwaarschijnlijk kandidaat zal stellen. De partijleider van Oedar, dat z'n machtsbasis heeft in de Oekraïense hoofdstad, heeft in de afgelopen maanden bij herhaling te kennen gegeven dat hij de ambitie heeft om burgemeester van Kiev te worden.

De extravagante Chernovetski is sinds het voorjaar van 2006 burgemeester van Kiev geweest. Hij kreeg van meet af aan veel kritiek. Al in 2008 gaf het parlement toestemming voor een vervroegde verkiezing, die evenwel door Chernovetski werd gewonnen. Afgelopen november moest hij een deel van zijn bevoegdheden opgeven.

De oppositie in de gemeenteraad, in het bijzonder Oedar en de Moederlandpartij, deden donderdagmorgen het voorstel om het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek te laten doen naar Chernovetski's handel en wandel in de afgelopen zes jaar. Daarvoor bleek geen meerderheid te vinden.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: