dinsdag 31 juli 2012

Parlementsvoorzitter tekent taalwet tóch

Parlementsvoorzitter Volodimir Litvin heeft de Russische taalwet toch nog ondertekend en inmiddels doorgestuurd naar president Viktor Janoekovitsj. Litvin weigerde dit aanvankelijk te doen en hij diende zijn ontslag in. Dit ontslag werd hem niet verleend door het parlement.

Tijdens de ingelaste vergadering van het parlement diende hij maandag een tegenvoorstel in waarin de scherpe kantjes van het wetsvoorstel af werden gehaald, maar dit alternatief bleek kansloos - net als overigens de drie andere voorstellen van de kant van de oppositie. Litvin besloot vervolgens om het door het parlement aangenomen wetsvoorstel dan toch maar te ondertekenen, zoals hij als voorzitter verplicht is te doen.

De omstreden taalwet treedt pas in werking als president Janoekovitsj er zijn goedkeuring aan hecht. Die heeft inmiddels een commissie aan het werk gezet om te bezien of aanpassingen nodig zijn. De Russische taalwet geeft een regionale taal een officiële status als tenminste 10 procent van de bevolking deze taal spreekt. Praktisch gezien betekent het dat het Russisch de tweede nationale taal van Oekraïne wordt.

Bron: Interfax-Oekraïne

Geen opmerkingen: