donderdag 12 juli 2012

Peiling: Timosjenko nog altijd dé oppositieleider

In de gevangenis of niet, veel Oekraïners beschouwen oud-premier Joelia Timosjenko als leider van de oppositie. Het gaat om liefst 39,4 procent, zo blijkt uit een opiniepeiling van Razoemkov. Mocht Timosjenko eind oktober nog altijd in de gevangenis zitten en dus niet meedoen aan de parlementsverkiezingen, dan moet partijleider Arseni Jatsenjoek van de Beweging voor Verandering de oppositie gaan aanvoeren.

Dat vindt 39,3 procent van de deelnemers aan de peiling, terwijl 6,1 procent in dat geval Vitali Klitsjko van Oedar noemt als de man die de kar moet trekken bij de oppositie.

Jatsenjoek werd door 18,9 procent aangewezen als de belangrijkste oppositieleider. Andere politici scoren aanzienlijk lager als het gaat om hun capaciteiten om de gezamenlijke oppositie aan te voeren. Vitali Klitsjko krijgt 3,3 procent van de ondervraagden achter zich, Natalia Korolevska van Voorwaarts Oekraïne! 2,5 procent, de communist Petro Simonenko 1,8 procent en Oleg Tiahnibok van de nationalistische Svoboda 1,1 procent. De voormalige minister Joeri Loetsenko, die net als Timosjenko in de gevangenis zit, kan slecht rekenen op de steun van 0,3 procent.

Veel deelnemers aan de peiling (62,5 procent) weten dat de belangrijkste oppositiepartijen hebben besloten dat ze met een gezamenlijke lijst de parlementsverkiezingen in gaan. Verder vindt 34,1 procent het een goede zaak als ze na de verkiezingen een gezamenlijke parlementsfractie gaan vormen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: