zondag 15 juli 2012

'Politici maken van Oekraïne een Joegoslavië'

De verhoudingen in Oekraïne worden op scherp gezet, met maar één doel: zoveel mogelijk stemmen winnen bij de komende parlementsverkiezingen. Hoogleraar Jaroslav Hritsak heeft het over onverantwoordelijk handelende politici die van Oekraïne het hedendaagse Joegoslavië willen maken. "Het slechts denkbare scenario, dat van Servië en Kroatië'', aldus de professor uit Lviv, wijzend op de dreigende opdeling van het land.

Hritsak verwijt het niet alleen de regeringspartijen, maar ook de oppositie. "Ze zeggen wel dat ze naar eenheid streven, maar tegelijkertijd doen ze er alles aan om het oosten en westen van het land uit elkaar te drijven. Dit is cynisme ten top. Van een dialoog over controversiële kwesties als de status van de Russische taal is geen sprake. Sterker nog, die taalwet is juist beladen met nieuwe controverses."

Van de huidige regeringscoalitie valt niet te verwachten dat zij serieuze pogingen doet om het volk tot eenheid te brengen, aldus Hritsak. "Dit regime treedt de Grondwet met voeten." Hij ziet wel een kans om Oekraïne te verenigen, door de focus te leggen op nationale helden als Taras Sjevsjenko, Lesja Ukrajinka, Hroesjevski en Mahno. Ook hedendaagse beroemdheden kunnen een belangrijke rol spelen bij het weer tot elkaar brengen van de verschillende bevolkingsgroepen. Hritsak wijst in dat verband op de boksende broers Klitsjko, zangeres Ruslana en professor Broechovetski.

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: