woensdag 25 juli 2012

Rusland eigent zich Oekraïense atleten toe


Een screen shot van de Olympische website
Ben je in Lviv of Bakoe geboren, dan ben je een geboren Rus. Geen Oekraïner, geen Azerbeidjaan. Althans, volgens de officiële website van de Olympische Spelen. Kanoër Alexei Korovasjkov komt uit voor de Russische Federatie en hij blijkt geboren in 'de regio Oekraïne (RUS)'. Nog twee atletes van de Russische ploeg blijken geboren te zijn in de 'regio Oekraïne'.

Anderen zijn afkomstig uit de 'regio Lvov (RUS)' of 'Lutsk (RUS)''. Vrijwel alle atletes die in Oekraïne werden geboren, moeten het dulden dat hun geboorteplaatsen zijn geannexeerd alsof Oekraïne geen onafhankelijke staat is die zich in 2001 heeft losgemaakt van de Sovjet-Unie. Deze missers moedigen alleen maar de anti-Russische gevoelens aan in met name het westen van Oekraïne, zo constateert de redactie van de Kyiv Post.

De redactie ging het hele Russische team langs op de website van de Olympische Spelen en kwam tot de conclusie dat zeker dertig atleten uit het nabije buitenland 'gerussificeerd' zijn. David Ajrapetian is geboren in de Azerbeidjaanse hoofdstad Bakoe die nu ineens in Rusland blijkt te liggen, Alexander Ivanov werd geboren in het Georgische Roestavi dat plotsklaps tot Russisch grondgebied is verklaard en Tatiana Kosjeleva komt uit 'de Wit-Russische regio (RUS)'.

De turnsters Anastasia Bliznjoek en Karolina Sevastjanova zijn weliswaar geboren in 'de Oekraïense regio', maar zij hebben wel UKR achter hun naam. Slechts twee voor Rusland uitkomende turnsters blijken op de website vermeld met het juiste geboorteland. Dat zijn Valentin Kroegljakov, in 1985 geboren in Hongarije, en Larisa Pankova, in 1991 geboren in Kazachstan.

Woordvoerder Tim Potter van de organisatie van de Olympische Spelen geeft in een reactie aan dat ieder deelnemend land zelf verantwoordelijk is voor een juiste vermelding van de atleten. Het Russisch Olympisch Comité weigert telefonisch noch via e-mail te reageren. Inmiddels heeft het Olympisch comité woedend gereageerd en een juiste vermelding geëist van de geboorteplaats van Besik Koekochov. Volgens de website is hij geboren in 'Zuid-Ossetië (RUS)'. Georgië verloor vier jaar geleden de controle over Zuid-Ossetië na een vijfdaagse oorlog met Rusland.

De redactie van de Kyiv Post besluit het verhaal met een variatie op een oud Sovjetlied: 'Het gaat er niet om in welk huis ik woon, in welke straat, mijn adres is de Russische Federatie.'

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: