donderdag 19 juli 2012

Smokkelaars graven 700 meter lange tunnel

De Slovaakse politie heeft een 700 meter lange tunnel ontdekt, waardoor smokkelwaar en wellicht ook illegale immigranten uit Oekraïne de EU werden binnengesluisd. Dat maakten de Slovaakse ministers van Binnenlandse Zaken Robert Kalinak en Financiën Peter Kazimir bekend.

Aan de Slovaakse tunnelingang tussen de dorpen Nizne Nemecke en Vysne Nemecke zijn 13.100 dozen met gesmokkelde sigaretten in beslag genomen en twee personen opgepakt. Meer arrestaties zijn te verwachten, licht Kalinak toe. Daarom wil de politie momenteel geen bijzonderheden over de vermoedelijke daders bekendmaken.

''Het is zoals een film over de situatie aan de Amerikaans-Mexcaanse grens. We ervaren dit in Slovakije als net hezelfde", zegt Kazimir. De Slovaakse fiscus is omwille van de door de tunnel gesmokkelde waren, ''die er vermoedelijk al meer dan een jaar ligt'', tot 50 miljoen euro aan tabaksaccijnzen mis gelopen.

Binnenlandminister Kalinak vult aan: ''Dat we deze zaak nu op tafel leggen, is voor ons niet alleen van belang voor de gemiste belastinginkomsten, maar ook omdat we volgend jaar weer een rapport mogen verwachten of we in staat zijn de buitengrens van de Schengenzone te beveiligen. Het is voor ons buitengewoon belangrijk dat we aantonen dat we de EU-buitengrens volgens de regel kunnen beschermen.''

De politie wijst op het erg professionele karakter van de daders. De tunnel voldeed aan alle criteria voor een goede mijnbouwtechniek en was bijvoorbeeld ook uitgerust met een klein transporttreintje met sporen. De omgeving van de tunnelingangen was langs beide kanten van de grens omheind als bedrijfsterrein.

Bron: De Standaard

Geen opmerkingen: