zaterdag 14 juli 2012

'Uitstel hoger beroep Timosjenko is pure opzet'

De Oekraïense autoriteiten zijn er op uit om oppositieleider Joelia Timosjenko buiten de parlementsverkiezingen van eind oktober te houden. Dat zeggen drie leden van het Europese Parlement. De Duiter Michael Gahler, die voor de Europese Volkspartij in het Europese Parlement zit, baseert dat op het uitstel van het hoger beroep van Timosjenko in de gaskwestie die haar zeven jaar cel heeft opgeleverd.

Het hoger beroep wordt pas op 16 augustus behandeld, drie dagen nadat de inschrijving voor deelname aan de verkiezingen is gesloten. Zolang Timosjenko's veroordeling in hoger beroep niet ongedaan is gemaakt, kan zij zich niet inschrijven.

Ook kan een beroep op het Europese Hof voor de Rechten van de Mens pas plaats hebben nadat de kwestie op alle niveaus door Oekraïense rechtbanken is behandeld. "Het is een spel van de autoriteiten die niet willen inzien dat het uiteindelijk tot niets leidt", constateert vice-voorzitter Jacek Saryusz-Wolski van de Europese Volkspartij.

De Pool vindt dat Oekraïne maar één ding rest als het Europese perspectieven wenst te houden en dat is Timosjenko zo snel mogelijk uit de cel halen. "Uitgestelde gerechtigheid is geen gerechtigheid", meent Europarlementariër Charles Tannock van de Europese Conservatieven.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: