vrijdag 27 juli 2012

'Wie beweert dat Russisch uitsterft, is blind of gek'

De voorstanders van de Russische taalwet kunnen wat oud-president Leonid Kravtsjoek betreft geen beroep doen op het Europese Verdrag voor Minderheidstalen, want dat is enkel bedoeld voor talen die op het punt staan om uit te sterven. ''Wie dit van het Russisch beweert is gek of blind. Kranten, weekbladen en boeken bedienen zich vooral van het Russisch en dat geldt ook voor de belangrijkste televisie- en radioprogramma's. Van uitsterven is dus geen sprake'', is de duidelijke stellingname van Kravtsjoek.

Volgens Kravtsjoek heeft president Viktor Janoekovitsj deskundigen gevraagd om de Russische taalwet te bestuderen en voorstellen te doen voor verbeteringen. Dan zou het met name gaan om bescherming van de status van het Oekraiens. Tegenstanders van de wet vrezen dat het Oekraiens verdwijnt of op z'n minst in een marginale positie wordt gedrukt als het Russisch een beschermde status krijgt.

Ook premier Mikola Azarov heeft inmiddels aangegeven dat Janoekovitsj die bescherming voor het Oekraiens wil. De Europese veiligheidsorganisatie OVSE heeft een beroep gedaan op de Oekraiense regering om het compromis te zoeken, omdat de wet in z'n huidige vorm de bevolking teveel verdeelt.

Waar parlementsvoorzitter Volodimir Litvin na de tweede lezing van het omstreden wetsvoorstel zijn ontslag aanbood en weigerde de wet te tekenen en door te sturen naar de president, zit hij komende maandag gewoon weer het parlement voor tijdens een ingelaste zitting. Litvin's ontslag werd door een meerderheid in het parlement niet geaccepteerd. Volgens welingelichte kringen is hij inmiddels wel bereid de Russische taalwet te ondertekenen. Of dit ook inhoudt dat hij zijn ontslag als parlementsvoorzitter intrekt, is onduidelijk.

Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: