woensdag 22 augustus 2012

Consument vreest devaluatie en financiële crisis

Het consumentenvertrouwen is in de maand juli verslechterd, aldus het onderzoeksbureau GfK. Het vertrouwen daalde in een maand tijd met 3 punten en staat nu op 81,1. Na twee maanden van optimisme onder de Oekraïense consumenten is het vertrouwen inmiddels terug op het niveau van afgelopen april.

Volgens GfK spelen allerlei factoren een rol, zoals een verwachte verslechtering van de persoonlijke leefomstandigheden (-2,2), de verwachte economische ontwikkeling in het komende jaar (-6,1) en de verwachting over een periode van vijf jaar (-2,5).

Tegenover een inflatie die lager uit lijkt te pakken dan in de afgelopen jaren, wordt het consumentenvertrouwen vooral geschaad door wat wordt gezien als de onontkoombaarheid van een devaluatie van de Oekraïense munt, de hrivna.

Ook wordt de kans op een financiële crisis na de parlementsverkiezingen van eind oktober hoog ingeschat. Consumenten houden daarom de hand op de knip en dat remt de groei van de economie, die ook nog eens te lijden heeft van de slechte economische situatie in met name de Europese Unie.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: