maandag 6 augustus 2012

Eigen portemonnee blijft grootste zorg Oekrainers

De meeste Oekrainers maken zich drukker om hun inkomen dan over de politiek. Slechts een op de tien is bezorgd om de aantasting van democratische waarden, zo blijkt uit een peiling van het Razoemkov Centrum. Zorgen om (dreigende) werkloosheid heeft 59,3 procent, terwijl 51,8 procent vreest voor minder inkomsten, een lager pensioen of studietoelage.

Gehoopt wordt op lagere prijzen (43,3 procent), betere sociale voorzieningen (40,5 procent), betere medische voorzieningen (40 procent) en afname van de corruptie (39 procent). Van alle ondervraagden wil 18,6 procent dat de oud-ministers Joelia Timosjenko en Joeri Loetsenko uit de gevangenis komen en dat er een einde komt aan de politieke repressie. Evenveel Oekrainers vinden dat het tijd is voor een hervorming van het rechtssysteem om tot een onafhankelijke rechtsspraak te komen. Slechts 10,2 procent maakt zich druk om de mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting.

"Zoals ook al in voorgaande jaren het geval was, blijft de eigen portemonnee het belangrijkst voor ons. Gelukkig staan er ook veel mensen achter de strijd tegen corruptie en voor verbetering van de medische voorzieningen", aldus socioloog Andrei Bisjenko van het Razoemkov Centrum.

Bronnen: Kyiv Post, ZN.ua

Geen opmerkingen: