dinsdag 28 augustus 2012

Europese Hof beraadt zich op kwestie-Timosjenko

Er is geen sprake van enige politieke druk op de rechtbank geweest om oud-premier Joelia Timosjenko te veroordelen tot zeven jaar gevangenisstraf wegens machtsmisbruik. Dat betoogde advocaat Nazar Koelsjitski dinsdag namens de Oekraïense regering tegenover het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in het Franse Straatsburg. Volgens Koelsjitski zijn Timosjenko's klachten over de manier waarop zij als gevangene wordt behandeld ongegrond.

Van verwondingen, zoals de foto's van een Timosjenko vol blauwe plekken zouden aantonen, is geen sprake. De advocaat erkende wel dat er videobeelden van haar zijn gemaakt en dat daarmee een inbreuk op haar privacy werd gemaakt, maar de beelden van Timosjenko in haar cel zouden niet bewaard zijn. Op een vraag vanuit het Hof of Timosjenko zichzelf wellicht de blauwe plekken had toegebracht, kon Koelsjitski geen afdoende antwoord geven.

Timosjenko's advocaat Sergei Vlasenko deed een beroep op het Europese Hof voor de Rechten van de Mens om te erkennen dat het proces tegen en de veroordeling van de oppositieleider politiek gemotiveerd is geweest, met de bedoeling haar buiten de parlementsverkiezingen van oktober te houden.

Het is nog onduidelijk wanneer het Europese Hof uitspraak doet. Krijgt Timosjenko gelijk, dan kan de Oekraïense overheid een boete krijgen. Woensdagmorgen doet het Hooggerechtshof in Oekraïne uitspraak over het cassatieverzoek dat de oud-premier heeft ingediend. Verliest Timosjenko, dan kan ze zich opnieuw tot het Europese Hof wenden, aldus analist Roman Koejbida van het Centrum voor Politieke en Juridische Hervorming in Kiev.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: