vrijdag 24 augustus 2012

FAO en EU helpen bij bestrijden varkenspest

De voedsel- en landbouworganisatie FAO van de Verenigde Naties en de Europese Unie zijn bereid Oekraïne te helpen bij het bestrijden van de Afrikaanse varkenspest, die onlangs uitbrak in een dorp in de zuidoostelijke regio Zaporizjia. Het ministerie van Landbouw heeft een aanvraag ingediend voor twee mobiele laboratoria. Eén daarvan is bestemd voor Zaporizjia, de andere wordt elders in het oosten van Oekraïne gestationeerd.

De aangrenzende Russische regio kampt al geruime tijd met de Afrikaanse varkenspest. Vermoed wordt dat de uitbraak in Zaporizjia is veroorzaakt door voedsel dat afkomstig is uit het Russische grensgebied. Inmiddels zijn 3.000 varkens geruimd om verspreiding van de ziekte tegen te gaan.

Het was de eerste keer dat de Afrikaanse varkenspest in Oekraïne is aangetroffen. Er is geen vaccin voorhanden. Gevreesd wordt dat aangrenzende landen als Moldavië, Kazachstan en Letland er in de nabije toekomst ook mee te maken krijgen. In deze landen worden eveneens veel varkens gehouden, en onder vaak slechte omstandigheden.

Bron: Interfax-Oekraïne

Geen opmerkingen: