woensdag 29 augustus 2012

Inval op kantoor onafhankelijke krant Glavnoe

Bij de krant Glavnoe in Charkiv is dinsdagavond een inval gedaan door in burger geklede mannen, vermoedelijk medewerkers van de dienst Economische Delicten. Glavnoe is één van de weinige onafhankelijke kranten van Oekraïne. Journalisten werden gesommeerd het pand onmiddellijk te verlaten. Daarna zijn de servers van de krant in beslag genomen. In het gebouw is ook het bedrijf Investor van Arsen Avakov gevestigd. Dat meldden Oekraïense media woensdag.

Avakov is campagneleider van Joelia Timosjenko's Moederlandpartij in de regio Charkiv. Hij stond hoog op de kieslijst, maar hij vluchtte naar Italië nadat hij begin dit jaar werd aangeklaagd wegens machtsmisbruik.

Het Oekraïense parlement stemde begin dit jaar voor een wet die garandeert dat journalisten tijdens de verkiezingscampagne ongemoeid worden gelaten. De verkiezingen zijn op 28 oktober. De politieke campagnes begonnen op 30 juli.

Eerder dit jaar werd de directeur van tv-zender TVi aangeklaagd wegens belastingontduiking. De nieuwssite LB.ua werd offline gezet, omdat de site een sms-gesprek van een parlementslid had gepubliceerd en bij Glavnoe vond eerder dit jaar al een huiszoeking plaats.

Bron: De Telegraaf

Geen opmerkingen: