vrijdag 24 augustus 2012

Janoekovitsj houdt vast aan Europese koers

Oekraïne blijft een Europese koers varen, maar niet ten koste van alles. Europese inmenging in binnenlandse kwesties wordt niet geduld. Dat heeft president Viktor Janoekovitsj vrijdag verklaard in zijn toespraak ter gelegenheid van de 21e verjaardag van de onafhankelijkheid. "We zijn vol vertrouwen een moderne Europese natie aan het opbouwen. Het is evenwel een erg moeilijk proces, waarbij we een voorbeeld nemen aan reeds volgroeide naties."

De president wees er op dat Oekraïne nog maar net iets meer dan twee decennia bestaat als onafhankelijk land. "Inmiddels hebben we wel bewezen dat we niet alleen in staat zijn ons eigen land te besturen, maar ook dat we op een waardige manier om gaan met zowel binnenlandse als buitenlandse uitdagingen."

Volgens Janoekovitsj herstelt 's lands economie zich stap voor stap. "Dat biedt mogelijkheden om te investeren, onze infrastructuur te verbeteren en onze bevolking een beter leven te geven. Het EK voetbal afgelopen zomer heeft getoond dat we zelfs evenementen op wereldschaal aan kunnen."

Premier Mikola Azarov is zo mogelijk nog optimistischer over de toekomst. Als het lukt de economie de komende jaren 7 tot 12 procent te laten groeien, dan leven de Oekraïners over tien jaar volgens hem in een compleet ander land. "We moeten de economische groei zien te versnellen door het bruto nationaal product jaarlijks met tenminste 7 procent te verhogen, liever nog 10 of 12 procent."

Bronnen: Interfax-Oekraïne, Ukrinform

Geen opmerkingen: