woensdag 22 augustus 2012

Koetsjma: taalwet te vroeg, onzorgvuldig

Oud-president Leonid Koetsjma vindt dat de taalwet afbreuk doet aan nationale gevoel in Oekraïne. "Ik ben er altijd van uitgegaan dat we in ons land maar één officiële taal hebben, en dat is het Oekraïens", aldus Koetsjma tegenover het persbureau Ukrinform. Hij vindt dat de taalkwestie over-gepolitiseerd is en er veel te snel doorheen gejaagd in het parlement.

"Natuurlijk is er het Europese Handvest voor Regionale- en Minderheidstalen dat we dienen te respecteren, maar dit is een onderwerp dat we beter hadden kunnen oppakken op het moment dat we als natie steviger in onze schoenen staan. Dan zou er ook een groter draagvlak voor zijn", meent Koetsjma, die van 1994 tot 2005 president was.

Hij vindt dat de taalwet nu allerlei vragen oproept die beantwoord moeten worden voordat de wet in werking treedt. "Er is nu wel een wet, maar het is nog maar de vraag of daarmee in de praktijk wel te werken valt. Daarom zou het goed zijn als we eerst bijvoorbeeld drie maanden de tijd nemen om noodzakelijke aanpassingen te doen." 
 
Onder de huidige omstandigheden vormt de taalwet nu een hoofdpijndossier voor alle Oekraïense politici, zegt Koetsjma. "We moeten een beschaafde uitweg uit deze benarde positie zien te vinden."

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: