zondag 19 augustus 2012

Loetsenko krijgt nogeens twee jaar celstraf

Oud-minister Joeri Loetsenko van Binnenlandse Zaken is vrijdag door de rechtbank in Kiev tot nog eens twee jaar gevangenisstraf veroordeeld, nadat hij in februari vier jaar cel kreeg wegens machtsmisbruik tijdens zijn ambtsperiode onder premier Joelia Timosjenko. De nieuwe veroordeling is er eentje wegens onachtzaamheid.

De rechtbank oordeelde dat Loetsenko z'n boekje te buiten was gegaan door een politie-onderzoek toe te staan tegen de chauffeur van de toenmalige tweede man van de staatsveiligheidsdienst SBU. Beiden werden verdacht van betrokkenheid bij de vergiftiging van presidentskandidaat Viktor Joestsjenko. Eerder had een ondergeschikte van de minister het onderzoek juist stop gezet.

De nieuwe veroordeling van Loetsenlo betekent niet dat hij twee jaar langer vast zit. Wel dat hij in de cel blijft, ook al verklaart het Europese Hof voor de Mensenrechten binnenkort dat zijn eerste veroordeling politiek gemotiveerd is.

Loetsenko zit al sinds eind december 2010 in een detentiecentrum in de hoofdstad. Het Openbaar Ministerie heeft aangekondigd dat dit de langste tijd geduurd heeft. Zo gauw de papieren van de rechtbank binnen zijn, wordt Loetsenko overgeplaatst naar een strafkamp, zoals eerder al gebeurde met oud-premier Timosjenko.

Viktor Baloha, de minister van Noodstiuaties die onlangs besloot gedurende de verkiezingscampagne 'met vakantie' te gaan om een parlementszetel te bemachtigen, heeft de veroordeling van Loetsenko veroordeeld. Hij spreekt van 'spierballentaal' van de autoriteiten. "Niemand zal beweren dat Loetsenko en ik vrienden zijn, maar de manier waarop hij wordt behandeld vind ik een demoncratisch land onwaardig.''

Volgens Volodimir Fesenko, directeur van het politiek-wetenschappelijk bureau Penta, is Loetsenko's veroordeling niet bedoeld om de oud-minister te treffen, maar om het onderzoek naar de vergiftiging van Joestsjenko eindelijk te kunnen beëindigen.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: