donderdag 30 augustus 2012

Namen Timosjenko en Loetsenko niet op stembiljet

De namen van Joelia Timosjenko en Joeri Loetsenko komen niet voor op het stembiljet voor de parlementsverkiezingen van eind oktober. Dat heeft de Centrale Kiescommissie donderdagmorgen laten weten. Vice-voorzitter Andrei Mahera zorgde een dag eerder nog voor verwarring door op te merken dat ze wel degelijk op het stembiljet werden vermeld. "We hebben onze standpunten nogmaals doorgenomen en geconstateerd dat ze er niet op moeten komen", aldus Mahera.

Behalve Timosjenko en Loetsenko staat ook voormalig premier Pavlo Lazarenko van de Communistische Partij niet op het stembiljet vermeld. Lazarenko werd zes jaar geleden in de Verenigde Staten tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens fraude.

De oud-ministers Timosjenko en Loetsenko zijn tot respectievelijk zeven en vier jaar cel veroordeeld wegens machtsmisbruik. Om die reden wees de Centrale Kiescommissie hun kandidatuur eerder al van de hand. Er loopt nog een hoger beroep tegen deze beslissing. Het besluit om de drie politici niet op het stembiljet te vermelden, werd overigens niet unaniem genomen. Er waren binnen de commissie tien voorstanders en drie tegenstanders.

Timosjenko was eerder door de Verenigde Oppositie aangewezen als lijsttrekker, Loetsenko als vijfde.

Bron: ForUm

Geen opmerkingen: