dinsdag 21 augustus 2012

Nauwelijks animo voor afscheiding van Oekraïne

Er is weinig interesse in afscheiding van Galicië, de Donbas of de Krim van Oekraïne, zo blijkt uit een opiniepeiling van het bureau Rating. Liefst 84 procent van de ondervraagden wil het westelijke Galicië niet kwijt en zelfs 90 procent is tegen afscheiding van de Krim en de Donbas.

Voorstanders van afscheiding zijn er ook: 5 procent vindt dat Galicië op zichzelf moet staan. Opvallend genoeg is er in het westen van Oekraïne minder dan 1 procent voorstanders te vinden, terwijl ruim 10 procent van de ondervraagden in de Donbas en het zuiden van het land wel van de Galiciërs af wil. 
Verzelfstandiging van de Krim wordt door 3 procent gesteund, waarvan 1 procent in het westen en zuiden tegen 4 procent in de Donbas. Slechts 2 procent steunt de afscheiding van de Donbas, waarbij de animo in de Donbas zelf met 8 procent hoger is dan elkders in het land.
Het resultaat van deze peiling weerspreekt uitlatingen van politici dat Oekraïne uiteen dreigt te vallen. De omstreden taalwet zou daarbij belangrijke rol spelen, maar meer nog de politieke voorkeur voor de regerende Partij van de Regio's in het oosten en zuiden en voor de oppositie in de hoofdstad Kiev en het westen van het land. Een vooraanstaand lid van de Partij van de Regio's pleitte onlangs om die reden zelfs voor opdeling van Oekraïne.
Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: