donderdag 23 augustus 2012

Oekraïens gezin besteedt helft inkomen aan voedsel

Het doorsnee Oekraïense gezin besteedt ruim de helft van het inkomen aan voedsel. Vier van de tien gezinnen geven er zelfs 60 procent aan uit. Volgens internationale normen heet een gezin dat 60 procent van het inkomen uitgeeft aan eten en drinken arm te zijn, legt onderzoeker Ljoedmila Sjerenko van het sociologisch instituut van de Nationale Academie van Wetenschappen uit.

In de afgelopen drie jaar zijn er veel meer arme gezinnen bij gekomen. Sjerenko: "We krijgen dan wel te horen dat ons land uit het dal komt en dat de economie groeit, maar dat heeft de leefomstandigheden van veel Oekraïners nog niet beïnvloed. Veel mensen gaan nog altijd gebukt onder de gevolgen van de economische crisis."

Er zijn nu meer gepensioneerden dan mensen die pensioenpremie betalen, terwijl ook het aantal mensen met een uitkering van overheidswege is toegenomen, aldus Sjerenko. "De helft van alle gezinnen heeft op een of andere manier een uitkering om rond te komen, en dan heb ik de gepensioneerden niet eens meegerekend."

Daar komt dan nog bij dat de armste Oekraïners het minst profiteren van alle uitkeringen en subsidies die overheidsinstanties verstrekken. Volgens Sjerenko krijgt de armste 10 procent slechts 2 procent van de uitkeringen en subsidies, terwijl de rijkste 10 procent maar liefst 20 procent opstrijkt. "En het verschil groeit alleen maar: zoveel te meer inkomen je hebt, des te meer profiteer je. Dit is een sociale onrechtvaardigheid van jewelste."

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: