zondag 19 augustus 2012

Oekraïense spraakverwarring dreigt

Zes Oekraïense regio's hebben het Russisch inmiddels erkend als officiële taal. De regio's Donetsk, Zaporizjzja en Odessa waren de eerste, afgelopen vrijdag gevolgd door de regio's Dnipropetrovsk, Loehansk en Cherson. Ook het stadsbestuur van Sevastopol heeft de Russische taal een officiële status verleend. In de praktijk betekent documenten met ingang van 2013 zowel in het Oekraïens als het Russsich opgesteld kunnen worden.

Het regionale bestuur van Dnipropetrovsk heeft aangegeven dat elk gemeentebestuur voor zichzelf moet uitmaken hoe het met de pas door het parlement aangenomen taalwet om wordt gegaan. Deze regio is de meest multi-culturele van het land, met liefst 90 etnische groeperingen.

In de regio Cherson bestaat de kans dat in een aantal dorpen het Turks de officiële taal wordt. Voorzitter Viktor Pelich van het regionale bestuur sloot dit vrijdag niet uit. "Er wonen etnische Turken en Krimtartaren op het platteland. We wachten af wat de gemeentebesturen besluiten." In drie districten, maar vooral in Chaplinka wonen 3..736 etnische Turken. De Krimtartaren in het dorp Novoleksiivka (oblast Henichesk) hebben al aangegeven dat zij hun taal officieel willen maken.

In Odessa bestaat de kans dat behalve het Russisch ook het Moldavisch en het Bulgaars een officiële status krijgen in een aantal dorpen.

Intussen werken de opstellers van de omstreden taalwet, de parlementsleden Serhei Kivalov en Vadim Kolesnisjenko van de regerende Partij van de Regio's, aan een herziening. Ze doen dat binnen de werkgroep die president Viktor Janoekovitsj heeft ingesteld om de wetgeving te verfijnen. Kivalov en Kolesnisjenko verwijten de oppositie, die fel tegen is, dat de aanvullingen op de taalwet zonder hun tegenwerking al een feit waren geweest.

Het regionale bestuur van Ternopil heeft het Constitutionele Hof gevraagd de taalwet ongrondwettig te verklaren. De rechters zouden hun geweten moeten laten spreken, aldus het regiobestuur dat heeft geconstateerd dat het aannemen van de wet door het parlement met zoveel overtredingen gepaard is gegaan dat ze moeilijk serieus te nemen valt. De gemeentebesturen in de regio wordt aangeraden de taalwet te negeren.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: