donderdag 9 augustus 2012

Oekraïners oneens over vrijheid van meningsuiting

De vrijheid van meningsuiting wordt beknot onder de regering-Janoekovitsj, meent 45 procent van de Oekraïners. Maar eveneens 45 procent vindt dat daarvan geen sprake is. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het bureau Rating. Toch zit er beweging in de standpunten. Het percentage 'mee eens' ging van 43 naar 46 procent, 'niet mee eens' van 35 naar 45 procent.

De mensen die zich zorgen maken om de vrijheid van meningsuiting wonen vooral in het westen (60 procent), noorden (50 procent) en minder in het midden van het land (40 procent). In Donetsk en omgeving ziet ruim de helft van de mensen geen grotere bedreiging van de meningsuiting ontstaan, tegen ruim 40 procent in het zuiden en oosten. Een derde van de Oekraïners in het noorden en midden van het land vindt dat evenmin.

Het hangt ook nog af tot welke partij iemand zegt te behoren. Ruim 70 procent van de aanhangers van de nationalistische partij Svoboda of van de Verenigde Oppositie vindt dat er tegenwoordig minder ruimte is om voor een eigen mening uit te komen. De aanhangers van Vitali Klitsjko's Oedar zijn met ruim 60 procent net iets gematigder.

Van enige beperking is geen sprake zegt juist 70 procent van de aanhang van de regerende Partij van de Regio's. Bijna de helft van de aanhangers van de Communistische Partij beweert dit ook.


Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: