maandag 20 augustus 2012

Peilingen geven geen winnaar verkiezingen aan

De parlementsverkiezingen van eind oktober worden een nek-aan-nekrace tussen de regerende Partij van de Regio's en de Verenigde Oppositie, met daarin als belangrijkste deelnemer de Moederlandpartij. Zouden de verkiezingen nu zijn, dan kan de Verenigde Oppositie rekenen op 26,2 procent en de Partij van de Regio's op 24,6 procent. Dat blijkt uit een peiling van GfK, Rating, SOCIS en Razoemkov.

Een tweede peiling, van het bureau Research & Branding, geeft echter aan dat de Partij van de Regio's iets voorligt op de Verenigde Oppositie: 25,5 tegen 24,6 procent van de mensen die zeggen dat ze beslist gaan stemmen. Van de deelnemers aan beide peilingen gaf 70 procent aan beslist te gaan stemmen. Er zijn echter nogal wat twijfelaars. In het onderzoek van GfK gaat het om 15 procent die het nog niet weet en 43,5 procent die wel een voorkeur heeft, maar tegelijkertijd aangeeft nog van mening te kunnen veranderen.

Volgens de peiling van GfK is 11,8 procent van plan om op Vitali Klitsjko's partij Oedar te stemmen en 9,4 procent gaat dat doen op de Communistische Partij. Natalia Korolevska's partij Voorwaarts, Oekraïne! krijgt 4,3 procent en de nationalistische partij Svoboda 4,2 procent. De kiesdrempel ligt op 5 procent.

In de peiling van Research & Branding krijgt Oedar 12,5 procent en de Communistische Partij 8,3 procent van de stemmen. Voorwaarts, Oekraïne! zit hier op 4,9 procent en Svoboda op 4,3 procent. Ook hier gaat het weer om de mensen die zeggen dat ze op zondag 28 oktober zeker gaan stemmen.

Veel Oekraïners zeggen dat zij kiezen voor een sterke leider (41,7 procent), een partij die hen een beter leven kan geven (31,2 procent) en in iets mindere mate door hun levensovertuiging of ideologie (29,5 procent).

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: